13 כללים לעולם ההשקעות, שוק ההון, התנהגות ואסטרטרגיות של משקיעים פרטיים
מאת: גיל ברדה
כלל ראשון – "תנודתיות התיק" ככל שתיק ההשקעות שלכם מכיל חשיפה גבוהה יותר למניות, כך התיק יהיה תנודתי יותר, ומצד שני ככל שהחשיפה למניות בתיק תהיה נמוכה יותר כך התיק יהיה יציב יותר.
כלל שני "המבחן הטיפש" התאמת תיק המשקיע לרמת הסיכון המתאימה לחוסך תביא לכך שהמשקיע יישן טוב בלילה. אם המשקיע טרוד מתיק ההשקעות שלו, ובוחן את תשואות ההשקעות על בסיס יומי, אין זה אומר כי אינו בנוי להשקעה בשוק ההון, אלא המשמעות היא שהמשקיע נמצא ברמת סיכון גבוהה מידי עבורו.
כלל שלוש "סיכון = סיכוי" ככל שרמת הסיכון/החשיפה (אחוז המניות) בתיק גבוהה יותר כך גם הסיכוי לתשואות טובות ו/או לתשואות שליליות גבוהות – גבוה יותר.
כלל ארבע "כמות הפעילות בתיק" אין מתאם (קורלציה) בין כמות הקניות והמכירות של ניירות ערך לבין תשואה חיובית, כלומר אין זה אומר שאם תהיה פעילות רבה בתיק של קניה ומכירה אזי בהכרח התשואות יהיו גבוהות יותר. יחד עם זאת פעילות רבה בתיק תביא לרווח גדול יותר של הבנק בגין עמלות.
כלל חמש "בחינת רמת סיכון" על מנת לבחון מה רמת הסיכון המתאימה לכל משקיע יש לבחון מספר פרמטרים המודדים את רמת הסיכון.
כלל שש "רב סרן שמועתי" – אנו הישראלים אוהבים מאוד לבדוק איך חברים מתנהלים בהשקעות, לשאול את השכן על איזו מניה הוא ממליץ ולנסות גם בעצמנו לבצע מהלכים ולקחת סיכונים. לדעתי, טמונה בכך סכנה ממשית, במיוחד כשמדובר בכספים שעמלנו עליהם במהלך חיינו.
עליכם לקחת בחשבון את ההנחה שלאנשים יש נטייה לספר ולשתף רק כשהם מרוויחים, וכאשר הם בהפסד הם יימנעו מלספר, לכן התובנה היא לא לרכוש ניירות ערך על סמך הצעה של השכן/הקולגה/החבר.
כלל שבע "גולש הגלים" – למשקיע המתחיל ישנה תפיסה שגויה שהוא או איש המקצוע המייעץ יכול "להיכנס לשוק" שהוא נמוך, להרוויח תשואות ולצאת ממנו לאחר שמימש את הרווחים (כשהוא גבוה). שוק ההון אינו גל, ואין לאף אחד את היכולת לדעת מתי להיכנס ומתי לצאת. זו אינה המהות. המהות היא להשקיע ברמת סיכון ובפיזור נכון בראיה ארוכת טווח (תוך התאמות במהלך הזמן). רק כך תוכלו ליהנות מהפירותיות של שוק ההון.
יש להדגיש כי בשוק ההון התנהגות (סבלנות, קור רוח, שליטה בדחפים) חשובה מאינטלקט.
כלל שמונה "שחקנים חדשים" לא אחת אני נפגש עם אנשים שכל חייהם עסקו בעיסוקים שונים ומגוונים, ועם פרישתם קיבלו כספים (בין אם מפיצויים ובין אם מירושות) והחליטו שהגיע הזמן להשקיע. הם הולכים לקורס מסחר בשוק ההון כזה או אחר, קונים מחשב ושלושה מסכים וכעת בטוחים שיש להם את הידע והיכולת לנהל את הכסף עליו עבדו קשה כל חייהם. כסף איננו משחק! עבדתם קשה להשיגו. כעת גשו לאנשי המקצוע, ותנו להם לנהל אותו עבורכם במוצרי השקעה מתאימים.
כלל תשע "פיזור פיזור פיזור" – פיזור היא מילת מפתח חשובה מאוד בהשקעות. ככל שהפיזור רחב יותר כך גם תיק ההשקעות יהיה יציב יותר. הפיזור יכול להיות סקטוריאלי, גיאוגרפי ובנוסף ניתן לשלבו יחד עם נכסים בלתי סחירים שנותנים עוגן של תשואה בתיק.
כלל עשר "ריבית דריבית"- מושג שלדעתי, חשוב להכירו ולהתייחס אליו. לצערי, אנשים, במיוחד צעירים, לא מבינים לעומק את חשיבותו ומתייחסים אליו פחות.
מדובר באפקט של תשואה על תשואה מעין מכפיל תשואה, וככל שטווח ההשקעה ארוך יותר, כך האפקט יהיה מהותי יותר.
ניתן דוגמא על קרן השתלמות: קרנות ההשתלמות במסלול כללי עושות בממוצע רב שנתי תשואה של כ 7% לשנה.
צעירים רבים כל 6 שנים פודים את קרן ההשתלמות שלהם לצורך שיפוץ או החלפת רכב ואומרים לעצמם
"לא נורא ימשיכו להפקיד לי לקרן השתלמות חדשה ואחסוך שוב…" מה שלא נלקח בחשבון הוא
שתשואה שנתית של 7% על 10,000 ₪ היא 700 ₪.
ותשואה שנתית של 7% על 100,000 שח היא 7000 ₪.
ותשואה שנתית של 7% על 300,000 שח היא 21000 ₪.
כלומר ככל שסכום ההשקעה גדול יותר, כך התשואה תניב רווח כספי גבוה יותר. והם לא יגיעו לסכומים גבוהים אם כל 6 שנים ימשכו את כספם. מילת המפתח במקרה זה היא – סבלנווווווות!
כלל אחת עשרה "תאום ציפיות" אחד המפתחות החשובים הוא לתאם את ציפיות התשואה של המשקיע. כיום בעולם של ריבית 0.1% תשואה שנתית של 3% עד 7% בשנה ברמת סיכון של עד 20% היא תשואה סבירה. יש לשים דגש על התשואה הצפויה/ הסבירה ועל התשואה שהמשקיע משער כי הוא צריך לקבל. לא אחת יש אי התאמה בין מה שמצופה לבין המציאות.
כלל שתיים עשרה "אופק" חשוב ביותר לזכור כי שוק ההון לא עולה לינארית משמאל לימין וששוק ההון איננו מכשיר שמייצר תשואות חיוביות בעקביות, ולכן אין למדוד ביצועי השקעות בטווח הקצר.
כלל שלוש עשרה "מזל טוב" בכל מקרה קצת מזל תמיד יכול לעשות לנו רק טוב ?